Hukum Demonstrasi – Majlis Fatwa Jordan

Hidup BERSIH!

HUKUM DEMONSTRASI
Majlis Fatwa, Penyelidikan dan Kajian Islam, Jordan. http://www.aliftaa.jo/index.php
Keputusan bilangan (164)(2/2011)
Tarikh (5/4/1432H) bersamaan (10/3/2011M)
Terjemahan: Bahagian Fatwa Jabatan Mufti Negeri Perlis. http://mufti.perlis.gov.my/
Telah disemak dan diperakui oleh S.S. Mufti Kerajaan Negeri Perlis.
——————————–
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam, Selawat dan Salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, ahli keluarga dan para sahabat baginda, wa ba’d:

Majlis Fatwa, Penyelidikan dan Kajian Islam dalam pertemuan ke lima (5) yang diadakan pada hari Khamis 5/4/1432H bersamaan 10/3/2011M, menegaskan akan kewajipan beriltizam dengan syariat Allah, menyeru bersama memerangi kerosakan, keperluan mencari penyelesaian dengan berdailog dan berusaha kepada pembaikan yang menyeluruh dalam berbagai lapangan kehidupan, sebagai merealisasikan firman Allah AWJ:

إِنْ أُرِيْدُ إِلَّا الْإصْلَاح مَا اسْتَطَعْتُ وَ مَا تَوْفِيْقِيْ إِلَّا بِاللهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَ إِلَيْهِ أُنِيْبُ

Mafhumnya: “aku tidak bermaksud kecuali (mendatangkan) perbaikan selama aku masih berkesanggupan. dan tidak ada taufik bagiku melainkan dengan (pertolongan) Allah. Hanya kepada Allah aku bertawakal dan hanya kepada-Nya-lah aku kembali.” (Hud: 88)

Demikian juga menegaskan keperluan berdakwa kepada Allah dengan hikmah dan nasihat yang baik.

Sebagai menjawab beberapa persoalan yang dikemukakan kepada Bahagian Fatwa Umum (دائرة الإفتاء العام) berkaitan hukum agama tentang beberapa demonstrasi, berpiket dan selainnya yang berlaku kebelakangan ini.

Melihat kepada kepelbagaian dan beragam jenis piket dan demonstrasi yang diadakan, berbagai slogan yang dilaungkan, demikian juga berbagai motif, berbagai bendera yang dikibarkan dan akibat serta keputusan yang akan berlaku, maka Majlis Fatwa akan meletakkan himpunan garis-garis ketetapan sebagai panduan yang digali dari مقاصد الشريعة الإسلامية وكلياتها, garis-garis ketetapan tersebut adalah seperti berikut:

Pertama: Bahawa tiada lagi cara lain untuk menyatakan pandangan yang dapat digunakan, seperti dialog harmoni dan nasihat-menasihati antara pemimpin masyarakat dan pembuat-pembuat dasar.

Kedua: Hendaklah tidak membawa kepada pertumpahan darah, kehilangan nyawa dan serangan jiwa.

Ketiga: Tidak menyebabkan mudarat yang lebih besar berbanding manfaat yang diharapkan darinya.

Keempat: Tidak berlaku di dalamnya atau tidak berlaku juga dari penganjurannya pengabaian terhadap kebaikan Negara dan penghuninya.

Kelima: Tidak ada di dalamnya serangan terhadap pusat dan institusi yang memiliki kepentingan umum dan khusus.

Keenam: Tidak dieksploitasi oleh pihak-pihak yang memiliki matlamat-matlamat lain yang boleh membawa kepada berlakunya kekacauan di dalam masyarakat.

Ketujuh: Tidak membawa kepada terbitnya hasutan fitnah dikalangan anggota masyarakat yang satu, menggugat keamanan Negara, mencetuskan keganasan serta persengketaan kaum dan bangsa dan menjadikan terpecahnya Negara Islam.

Kelapan: Tidak berlaku di dalamnya perkara yang menyalahi syarak seperti percampuran lelaki dan perempuan yang tidak diizinkan dan seumpamanya.

Kesembilan: Tidak membawa kepada timbulnya perasaan takut dari orang ramai, disebabkan berlaku serangan kepada harta-benda, rumah dan kenderaan mereka, berleluasanya kecurian dan pencerobohan kehormatan rumah dan keluarga mereka.

Majlis Fatwa meletakkan garis-garis ketetapan syarak ini bertujuan menyeru ulama umat Islam melalui persidangan mereka untuk memberi bimbingan dan pembaikan, dan agar mereka memikirkan di dalam minda mereka kebaikan yang tertinggi untuk umat dan Negara Islam, sambil memohon kepada Tuhan Maha Pelindung AWJ agar memelihara Negara kita dalam keadaan aman dan tenteram, menjauhkannya dari fitnah yang zahir dan tersembunyi demikian juga untuk semua Negara umat Islam, sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik Pemberi Perlindungan dan sebaik-baik Pemberi Bantuan. – tamat terjemahan fatwa –

Terakhir dikemaskini ( Selasa, 08 Mei 2012 17:29 )
Sumber: http://mufti.perlis.gov.my/informasi/koleksi-doa/279-fatwa-hukum-demonstrasi
——————————————-
Isu Berkaitan:
Kajian MANHAL: http://www.manhal.pmram.org/2012/04/hukum-demonstrasi.html
Ulasan TGNA: http://www.sinarharian.com.my/nasional/nik-aziz-majlis-fatwa-bertindak-sebelah-mata-1.46094

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *