Isu Mengadakan Pilihanraya di Musim Haji

Berdosa Jika Pilihanraya Dilaksanakan Sewaktu Musim Haji

Oleh
Multaqa Asatizah & Du’at (MURSHID)

 بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، وبه نستعين على أمور الدنيا والدين،

والصلاة والسلام على سيد المرسلين وعلى آله وصحبه جمعين، وبعد.

Kami, selaku pendakwah dan asatizah telah dan kerap ditanya berkenaan isu mengadakan pilihanraya sewaktu musim haji. Justeru itu, sebagai respon kepada pertanyaan tersebut, pihak Multaqa Asatizah & Duat (MURSHID) dalam mesyuarat yang lalu berpendapat seperti berikut :-

Dalam system demokrasi, pilihanraya dan proses pengundian adalah ibarat suatu mahkamah besar bagi memilih siapa yang lebih layak diberikan amanah memerintah, maka sewaktu sistem demokrasi dijadikan panduan dan diterima oleh majoriti rakyat, tugas terbesar kerajaan melalui Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) adalah memastikan semaksima mungkin penyertaan rakyat dalam pilihanraya, justeru kempen untuk pendaftaran pengundi mestilah dipertingkatkan kecanggihannya dan dipermudah di seluruh tanahair. Rakyat Malaysia selaku pengundi layak yang berada di luar negara perlu di jamin hak mereka agar boleh mengundi melalui kaedah yang berkesan lagi dipercayai.

Kami juga bersepakat bahawa Pilihanraya dan proses pengundian TIDAK BOLEH atau HARAM dilaksanakan sewaktu musim perayaan dan ibadah umat Islam khususnya musim haji yang mana berpuluh ribu pengundi dan petugas haji sedang berada di luar Negara.

Sekiranya pilihanraya tetap dilakukan di musim haji, itu merupakan suatu pengkhianatan terhadap amanah dan sistem pemilihan. Ini adalah kerana proses pengundi adalah suatu proses KESAKSIAN. Firman Allah :

وأشهدوا ذوى عدل منكم ..

Mafhum : “Bersaksilah dengan mereka yang adil dari kalangan kamu” ( At-Talaq: 2).
 Juga Firman Allah :

وَلاَ يَأْبَ الشُّهَدَاء إِذَا مَا دُعُوا

Ertinya : “Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil”. (Al-Baqarah: 282)

Dalam konteks pilihanraya, rakyat sebenarnya bertindak sebagai SAKSI sama ada untuk menyokong atau menolak mana-mana calon yang bertanding. Justeru, SEKIRANYA pihak berkuasa memutuskan pilihanraya akan dijalankan pada musim haji, ia adalah suatu tindakan yang akan menghalang rakyat dari keluar menunaikan tanggungjawab mengundi.

Jika seorang saksi TIDAK DIBENARKAN untuk menolak tanggungjawab memberi kesaksian, maka tentunya DIHARAMKAN juga bagi pihak ketiga untuk menghalang saksi dari memberikan kesaksian seperti sengaja mengadakan sesi perbicaraan ketika saksi berada di luar negara.

Justeru, setiap individu yang mempunyai hak dan berkelayakan memberikan kesaksian samada di mahkamah, termasuk kesaksian dalam bentuk mengundi sewaktu pilihanraya, tidak dibolehkan untuk sengaja menyembunyikan kesaksian atau dinafikan hak dan ruang memberi kesaksian termasuk oleh pihak berkuasa sekalipun.

Firman Allah Ta’ala:

وَلَا تَكْتُمُوا الشَّهَادَةَ وَمَنْ يَكْتُمْهَا فَإِنَّهُ آثِمٌ قَلْبُهُ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ

“Maka janganlah kamu (wahai orang-orang yang menjadi saksi) menyembunyikan perkara yang dipersaksikan itu dan sesiapa yang menyembunyikannya, maka sesungguhnya dia adalah orang yang berdosa hatinya dan (ingatlah), Allah sentiasa Mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.” (Al-Baqarah :283)

Akhirnya, kami menyeru pihak berkuasa agar teguh menjalankan amanah yang terbaik buat rakyat bagi mereka menjalankan tugas dan amanah selaku pengundi yang perlu member penyaksian parti dan calon yang dipercayainya. Kami yakin, pihak berkuasa tentunya bijak dalam memutuskan keputusan dalam hal ini.

Sekian dari kami,

1.     Dr. Zaharuddin Abd Rahman (Pengerusi)
2.     Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri
3.     Dr. Zahazan Mohamed
4.     Dr. Maszlee Malek
5.     Dr. Abd Basit Abd Rahman
6.     Dr. Ahmad Wifaq Mokhtar
7.     Dr. Khairuddin Aman Razali
8.     Dr. Sukki Othman
9.     Ustaz Roslan Mohammad
10.  Ustaz Zamri Zainuldin
11.  Ustaz Mohd Nidzam Abd Kadir
12.  Ustaz Imam Muda Asyraf Ridzuan
13.  Ustaz Izhar Ariff Mohd Kashim
14.  Ustaz Aizam Mas’ud
15.  Ustaz Ahmad Husni Abd Rahman
16.  Ustaz Ahmad Fauwaz Fadzil
17.  Ustaz Syed Mohamad Nurhisham Tuan Padang
18.  Ustaz Ramadan Fitri Elias
19.  Ustaaz Abdullah Bukhari Abd Rahim
20.  Xifu Naseer Abd Rahman

Pada:
05 Sya’ban 1433H bersamaan 25 Jun 2012

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *